Sexchikane på arbejdspladsen

VI MÅ TALE OM VORES GRÆNSER

For alt seksuel chikane er ulovligt, men hvordan ved vi, hvornår en hændelse er seksuel chikane? Vi har hver især vores personlige grænser. Det er sjældent noget vi sætter ord på, men det er meget nødvendigt, at vi gør. Vi har alle ansvar for at være med til at forebygge og beskytte os, hinanden og vores arbejdsplads.

Det kræver en kultur, hvor vi taler om vores grænser på arbejdspladsen.  En af mulighederne for at starte en ny dialog-kultur op er ved at have en sexolog tilknyttet arbejdspladsen, som kan komme og arbejde med personalet og minde lederne om at rydde op i krogene og sætte kontinuerligt “adfærd blandt hele personalet” på dagsorden.

”Hvordan forholder man sig til egen seksualitet og accepterer andres og hvor går lige grænsen”.
Hvis du ikke har øvet dig i empati og medfølelse for dig selv, og dermed andre, og er ikke vant til at handle med empati, dermed lært at sympatisere med andre. Og ens arbejdsplads tager ikke anvar. Kan ens grænser være flydende.

Hvis man ikke har lært at tage hensyn til andres følelser med omtanke og derunder en opdragelse i medmenneskeligt hensyn,  kan dette skabe en respektløs og sexistisk kultur på arbejdspladsen.

HVAD ER SESKUEL SEXCHIKANE

For at der kan statueres sexchikane, skal der være tale om uønskede fysisk, verbal eller ikkeverbal adfærd. Sexchikane af fysisk art kan være kys, berøring, men den verbale chikane kan bestå af seksuelle spørgsmål, kommentarer, forslag eller lignede.
Ikke-verbal adfærd kan være forevisning af seksuelle billeder for den krænkede eller fremvisning af billeder af den krænkede. Sexchikane er først og fremmest karakteriseret ved at være uønsket for den, der krænkes. Sexchikane adskiller sig derfor fra almindelig og venlig omgangsform, som er ønsket og gensidig.

Seksuel sexchikane eller uønskede seksuel opmærksomhed behøver ikke være udtryk for seksuel tiltrækning. Det kan også hænge sammen med en ulige magtrelation og magtforholdene i øvrigt på arbejdspladsen.

I Danmark har vi en subjektiv tilgang til, hvad der udgør sexchikane, dvs. at den enkelte person selv afgør, om adfærden er uønsket og der dermed er tale om sexchikane. Der er således tale om en konkret vurdering ud fra offerets personlige grænser.

Krænkerens gode tro omkring, hvad der er tilladt opførsel, hænger tæt sammen med omgangstonen og den kultur, der er på arbejdspladsen. Hvis det er almindeligt med en seksuel omgangstone mellem medarbejderne, kan det være svært for kvinden at bevise eller sige fra, idet det er et område i gråzonen, da der på sådan en arbejdsplads, skal der mere til, før der direkte foreligger seksuel krænkelse.

HVAD ER KONSEKVENSERNE FOR SEKSUEL SEXCHIKANE

Seksuel chikane er tit forbundet med tabuer, fordomme, myter og vittigheder, men det kan have store konsekvenser for dem, det går ud over og for arbejdspladsen. Når en medarbejder bliver udsat for uønsket opmærksomhed over længere og for nogle kortere tid, eller engangsoplevelse, kan det forårsage, at medarbejderen får det fysisk som psykisk dårligt og må sygemelde sig. De personlige konsekvenser kan spænde fra irritation, ydmygelse og koncentrationsbesvær til søvnproblemer, angst, depression og i værste fald PTSD.

Det er en meget alvorlig belastning at udsættes for seksuel sexchikane, da det kan skade helbred, tillid, moral og effektiviitet hos de krænkede. Angst og mangel på selvtillid, stress og fysiske symptomer, som hjertebanken og maveproblmer er typsike følgevirkninger af sexchikane. Som i mange tilfælde kan føre til sygemeldninger eller opsigelse.

Sexchikane kan også have skadelig indvirkning på kollegaer, der ikke selv udsættes for sexchikane, men som er vidner til sexchikanen eller har kendskab til den. Ligesom, at omkostningerne for arbejdspladsen kan være lav jobtilfredshed, øget fravær, lavere produktivitet og høj personaleomsætning.

Hvad gør man, hvis man er blevet krænket på sin arbejdsplads?

Du bør kontakte din arbejdsmiljø- og/eller tillidsrepræsentant med det samme, hvis du bliver udsat for en krænkende handling på din arbejdsplads.
Hvis dine henvendelser ikke bliver taget alvorligt, må du kontakte din fagforening.

Du bør også kontatke din læge og en sexolog.

Chikane

Er et begreb, der hører under den samlede betegnelse ‘krænkende handlinger’. Chikane på arbejdspladsen dækker blandt andet over kritik af privatlivet, udelukkelse fra det sociale og/eller faglige fællesskab, vold samt trusler om vold.

https://whistlesystem.com/kraenkende-adfaerd

Da jeg arbejdede som unge i en grillbar, spurgte chefen dagligt til mit sexliv. Jeg var unge og bange for at miste mit job.
Andet job: efter min barsel sagde min chef under et møde med alle kollegaerne, at jeg var meget mere lækker og fræk før jeg blev gravid. At jeg var blevet lidt rund og mindre sexet

Kilde: fagbladet 3F 2020