Jeg definerer det seksuelle selvbillede for værende det syn, opfattelse, følelser og tanker – som kan være negativt som positivt, bevidst og ubevidst. Vores evner til at udtrykke os og den adfærd, vi udviser i vores seksualitet.
Vores seksuelle selvbillede omfatter vores selvbillede, men vores seksualitet bliver ikke inkluderet i de definitioner, jeg har fundet. Definitionen fra DEN DANSKE ORDBOG:
”SELVBILLEDE – et menneskes opfattelse af sig selv, sit udseende, sine evner, sine handlinger, sine relationer til andre mennesker, osv.”
Ens selvbillede og seksuelle selvbillede spejler sig i den bio-psyko-sociale model. Alle dele hænger sammen og påvirker hinanden direkte og indirekte.
Det siges, at vores selvbillede dannes i barndommen og udvikles over tiden.
Grundlaget for børns seksuelle udvikling etableres allerede ved undfangelsen og er definereret af både biologiske, sociale og relationelle faktorer.
Eftersom at vores seksualitet ikke kan reduceres til en statisk tilstand i kroppen, men er en dynamisk vekselvirkning mellem biologiske, psykologiske og sociale indflydelse – er vores seksuelle selvbillede for de fleste i konstant bevægelse og udvikling.
Jeg skriver for de fleste, for der vil være mennesker, som ikke kan mærke deres krop og sind tydeligt og heller ikke mærker, hvad omgivelserne gør ved deres mentale tilstand og fysiske velvære. Herunder ubevidste fantasier og mentale helbred og deres seksualitet.
Men vores seksualitet er meget mere kompliceret og gemt væk, også selvom den er med os hele tiden, derfor kan ens seksualitet være svær for nogle at komme i kontakt med .
Hvilket kan gøre det svært for nogle mennesker også at navigere i:
”Hvordan forholder man sig til egen seksualitet og acceptere andres og hvor går lige grænsen”.
Hvis man ikke er øvet i empati – medfølelse og i at tage hensyn til egne følelser og dermed også andres følelser. måske med andre ord en opdragelse i medmenneskelig hensyn
– kan ens grænser være flydende.